Energisparlampor

Vad är det för dumheter hela mänskligheten håller på med vad gäller lågenergilampor? De är ju komplett värdelösa!

Till att börja med tänder de så sakta att om man sätter sig på toaletten hinner man bli klar långt innan lampan har nått den fulla ljusnivån. De första 2-3 minuterna famlar man i mörker medan man letar sig fram, det håller inte. Kan meddela det är rätt värdelöst i hallen också när man kommer in från snö och kyla.

För det andra så drar de jättemycket ström i tändfasen och om man skall vinna något på lågenergilampor av lysrörstyp så bör de vara tända ganska länge. Jag är övertygad att de flesta av oss är rätt uppfostrade med att släcka lampan när man lämnar rummet. Men precis som andra lysrör är det förstås så att om de skall tändas snart igen spar man energi genom att låta dem brinna.

För det tredje så är tillverkningen mycket komplicerad. Det sägs ju att vanliga glödlampor är miljömässigt svåra att hantera då de innehåller så mycket olika material, porslin, glas, olika metaller och liknande, svårt att separera, svårt att återvinna. Men hur är det med lågenergilamporna då som innehåller massor med intressanta saker, diodlamporna har sällsynta jordartsmetaller som bryts i gruvor i tredje världen under fruktansvärda förhållanden, de innehåller kvicksilverånga som tester dessutom visar sig vara högre i mängd och koncentration än den i konventionella lysrör. Rekommendationen är att vädra rummet i 30 minuter innan man tar upp bitarna efter en tappad lysrörslampa. Om inte det är ett tecken på dålig miljömässighet vet inte jag.

För det fjärde så startar de inte ens i kalla utrymmen om vintern här i landet. Det är ju skitbra hörni. Numera har jag alltid med mig en liten ficklampa för att kunna se i uthusen på landet där det numera sitter lågenergilampor. Inte sällan ploppar de direkt man försöker tända med en dragen säkring som följd.

För det femte åtgår det så många gånger mer energi att tillverka en lågenergilampa att man kunde hållit en vanlig glödlampa brinnande väldigt länge på samma energi. Var inte målet att vi skulle spara på energin? Nu flyttar vi användandet till tillverkningsprocessen (och prislappen) i stället för hos slutkunden. Är inte det snarare ett steg bakåt miljömässigt?

Jag är sjukt besviken på de lagar som stiftas som verkar endast ha en populistisk grund.

För det sjätte så är här i norden spillvärmen från vanligt glödljus något som direkt minskar värmeuttaget ur uppvärmningssystemet i huset eller lägenheten på vintern, dvs det är ingen förlust att tala om. På sommaren är det så ljust att lampor nästan aldrig behövs ändå.

För det sjunde skapar lågenergilampor så mycket reaktiv effekt i elnätet att det faktiskt drar mer energi än vad de är märkta med. Detta märker inte privatpersoner för de betalar bara för aktiv effekt men det kostar iom att hela elnätet måste uppgradera för att möta den ökade reaktiva effekten som skapas, något som t.ex. skolor och andra institutioner som får betala för reaktiv effekt om den överstiger en viss procent av den totala effekten man använder.

Ni har inte fattat det här hörni politiker.