En hämnd mot rättsväsendet

Piratpartiet på Medborgarplatsen
Piratpartiet på Medborgarplatsen. Tack till Axbom.se

JO-anmälningarna strömmade in efter avslöjandet om att det finns misttanke om jäv i rättegången mot männen bakom torrent-sajten ”The Pirate Bay”. Några är förvånade över detta, en del applåderar det som nu sker, personligen tycker jag det är en sorts tragik för jag ser många vanliga människor som är upprörda över de grymt hårda domarna som utdömdes och nu ser en chans att ta hämd på rättsväsendet.

Någonting är inte bra när en dom faller som strider mot vad det stora flertalet människor anser vara rätt och riktigt. Människan har en sorts kollektiv känsla för vad som är rimligt i sådana här fall och när det nu visade sig att det fanns en chans att ge sig på domslutet genom jävmisstanke så tar man den.

Om rättssystemet fjärmar sig för mycket från vad allmänheten anser vara rätt och riktigt, moraliskt och etiskt så uppstår en klyfta som kan leda till stora samhällsproblem. Redan idag finns ett uttalat förakt mot rättsväsendet i landet vilket börjar med polisen själv och vidare genom domstolarnas utslag som i vissa fall upprör och tycks märkliga för en inte insatt allmänhet till ett uttalat politikerförakt – även om just detta verkar lite bättre nu för tiden med den sittande regeringen eftersom Fru förutvarande Stadsrådet Sahlin verkar dra till sig det mesta av föraktet just nu. Men hos många (särskilt ungdomar har jag en känsla av) byggs det vidare på en ilska och förakt för ett rättsväsende som kan döma våldtäktsmän till 30 dagar öppen anstalt och skadestånd på några tio-tusen-lappar.

Är det konstigt egentligen?

  • Huvudmännen bakom The Pirate Bay fick 1 år och 30 miljoner kronor i skadestånd.
  • Englas mördare fick 100 000 i skadestånd (men skakar galler betydligt längre)

Eller som någon uttryckte det, skadeståndet gällde sju filmer och att piratkopiera en film skulle då skadeståndsmässigt vara värt ungefär 12 barnmord.

Det är inte konstigt att Piratpartiet snabbt avancerade till att idag i opinionsundersökningarna faktiskt klara 4-procentspärren och få platser i Riksdagen. Att partiet sedan är ett enfrågesparti som egentligen inte har några andra idéer än att man skall ha rätt att kopiera spelar i sammanhanget ingen roll, folk är arga och upprörda och vill visa det.