Polisen vill kontrollera alla bilister med fartkamera

Rikspolisstyrelsen berättar att man planerar att komplettera först och främst fordonsmonterade kameror och stativkameror som används vid trafikövervakande åtgärder med ett system som kallas för ANPR. Det står för ”automatic number plate recongnition”, alltså automatisk registreringsnummeridentifiering. Genom att automatiskt registrera registreringsnumren på alla bilar som passerar kameran ser polisen direkt om det finns bilar som t.ex. saknar trafikförsäkring, har körförbud av annat skäl eller falska, oregistrerade, plåtar som kan förekomma.

Det är väl egentligen ingen som tycker det är något fel med just detta men vad händer med informationen efteråt? Vad kommer den användas till om fem år? Det blir plötsligt väldigt lätt att hålla koll på den bilburne och vilket fordon som befunnit sig var och den känslan är betydligt mindre tilltalande.

I Sverige är det Datainspektionen som ger tillstånd till sådant här och de är inte tilltalade ännu om tillstånd. Till en början är det dock bara tillfälliga stativmonterade kameror samt fordonsmonterade sådana som skall få ANPR-systemet men det finns förstås tankar att införa det på alla hastighetskameror.